Bent u 1 van de 180.000 met hypotheek problemen?

In diverse media kwam vandaag naar voren dat tot 2011 ieder jaar 60.000 huiseigenaren in de problemen gaan komen met hun hypotheek. In totaal zullen er dus bijna 200.000 Nederlanders hypotheek problemen hebben. Een sub-prime hypotheek probleem in Nederland light op de loer.

De grote problemen op de Amerikaanse krediet- en hypotheekmarkt waren te wijten aan diverse oorzaken, waaronder betalingsproblemen door hypotheken die in het verleden spotgoedkoop waren en nu niet verlengd kunnen worden tegen dezelde lage hypotheekrente als voorheen.

Nu lijkt het erop dat Nederlandse banken ook riant zijn geweest met het verstrekken van hypotheken voor zeer lage rentes, aldus prijsvergelijker Pieter Leijsen.

Het is dan ook te verwachten dat de komende jaren veel Nederlanders hun huis gedwongen zullen moeten verkopen. Ditmaal niet door ontslag, een scheiding of overlijden van de levenspartner maar door het feit dat banken niet tegen dezelfde condities de hypotheek kunnen aanbieden na de afloop van een rentevaste periode.

Deze rentevaste periodes hadden bij afsluiten interessante, lage hypotheekrentes welke nu door marktomstandigheden niet meer aan te bieden zijn.

Leijsen: "Als gevolg hiervan zal het aantal gedwongen huizenverkopen explosief stijgen van 933 gedwongen verkopen in 2007 tot enkele tienduizenden in de komende jaren."

In sommige gevallen ligt de hypotheekrente nu twee keer zo hoog als voorheen en is de overwaarde van het huis ook minder geworden of is hier een 2e hypotheek voor afgesloten.

Gepubliceerd op 18 augustus 2008 om 2:00 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren