Aantal hypotheekaanvragen sterk gedaald

Een daling van het aantal hypotheekaanvragen in de eerste maand van 2013 lag in de lijn der verwachting. Toch is de daling groter dan gebruikelijk. Uit data van Hypotheken Data Netwerk blijkt dat in januari het aantal hypotheekaanvragen met maar liefst 43% is gedaald ten opzichte van december.

In vergelijking met januari 2012 daalde het aantal hypotheekaanvragen afgelopen maand met 33%
In vergelijking met januari 2012 daalde het aantal hypotheekaanvragen afgelopen maand met 33%

Het aantal hypotheekaanvragen is in januari met maar liefst 47% gedaald ten opzichte van december. Dat blijkt uit een analyse van Hypotheken Data Netwerk. Hoewel de coöperatieve vereniging slechts voor registratie van de helft van de hypotheken zorgt, geeft het wel een indruk van de totale cijfers over januari 2013. De daling was enigszins voorzien, vaak is januari in vergelijking met december zwakker. Toch is deze dip veel dieper dan gebruikelijk.

Veel consumenten die van plan waren een huis te kopen sloten vóór januari een hypotheek af. De regels rond de hypotheekrenteaftrek zijn na 1 januari namelijk veel strenger geworden. De rente mag nu alleen worden afgetrokken als er een hypotheek wordt afgesloten waarbij de hypotheeknemer meteen begint af te lossen. Zoals bijvoorbeeld het geval is bij een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Cijfers van makelaarsvereniging NVM geven aan dat er in het laatste kwartaal van 2012 meer huizen zijn verkocht. In totaal zo´n 34.000, dat is 32% meer dan in het derde kwartaal zo meldde de vereniging. Ger Hukker, voorzitter van NVM, voorspelde eerder al dat het eerste kwartaal van 2013 slecht zou zijn. Dat valt ook te concluderen uit de cijfers van Hypotheken Data Netwerk.

Gepubliceerd op 4 februari 2013 om 14:23 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren