ABN Amro legt tophypotheken aan banden

Piloten en medici krijgen niet langer vanzelfsprekend een tophypotheek bij ABN Amro. De bank gaat de eisen voor deze cliënten aanscherpen.

ABN Amro legt tophypotheken aan banden
ABN Amro legt tophypotheken aan banden

ABN Amro, marktleider als het gaat om hypotheken aan medici en piloten, geeft aan dat deze beroepsgroepen vaker dan gemiddeld een tophypotheek krijgen.

Beide beroepsgroepen zijn bekende veelverdieners en kregen in het verleden heel makkelijk een flinke hypotheek. Volgens de bank worden ook deze groepen getroffen door de crisis."De vooruitzichten van de ene piloot zijn niet meer dezelfde als voor de andere. Hetzelfde geldt voor medisch specialisten", aldus John Smeets, hoofd producten van ABN Amro in het Financieel Dagblad.

ABN Amro ging bij medische specialisten altijd uit van een jaarlijkse inkomensstijging van 10 tot 15 procent. Met de plannen van het kabinet om de inkomens van medisch specialisten aan banden te leggen, wordt dit voor ABN Amro een probleem. De bank gaat ook strenger kijken naar het type specialisme. "Voor een cardioloog kunnen de verwachtingen heel anders zijn dan voor een dermatoloog."

Er zijn meer motieven die meespelen in de beslissing van de bank. De strengere regels van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) stellen dat tophypotheken alleen verstrekt mogen worden indien banken dit goed kunnen onderbouwen. Tevens is het zo dat piloten en medici vaak in grote vrijstaande huizen wonen, die momenteel erg moeilijk verkoopbaar zijn.

Gepubliceerd op 1 januari 2011 om 11:49 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren