Aflossingsvrije hypotheek zal plaats maken voor bankspaarhypotheek

Hypotheekverstrekker Florius ziet een stijging in het aantal afgesloten bankspaarhypotheken. Verwacht wordt dat de aflossingsvrije hypotheek hierdoor op de achtergrond zal treden.

Aflossingsvrije hypotheek verliest terrein aan bankspaarhypotheek
Aflossingsvrije hypotheek verliest terrein aan bankspaarhypotheek

Uit cijfers van Florius blijkt dat de helft (47%) van bijna 1.200 hypotheken die door Florius in juni werden verstrekt, aflossingsvrij waren. Echter wordt verwacht dat dit de laatste maanden zijn waarin de aflossingsvrije hypotheek domineert, de bankspaarhypotheek is namelijk sterk in opmars. De bankspaarhypotheek had bij Florius afgelopen maand een aandeel van 43% en zal volgens de directeur van Florius, Joost Hembrecht, komende maanden verder stijgen. "De invoering van de nieuwe hypothecaire gedragscode per 1 augustus aanstaande zal de bankspaarhypotheek het laatste zetje geven om de populairste hypotheekvorm te worden." Consumenten kiezen voor de bankspaarhypotheek omwille van "de transparantie, flexibiliteit en de hang naar veiligheid".

Sinds de introductie van de bankspaarhypotheek drie jaar geleden, heeft deze hypotheekvorm een enorme vlucht genomen. De hypotheekverstrekker denkt dat het een kwestie van tijd is voordat de bankspaarhypotheek de aflossingsvrije voorbijstreeft in populariteit.

De aflossingsvrije hypotheek was sinds de jaren negentig de populairste hypotheekvorm. Deze hypotheekvorm kenmerkt zich doordat het geleende bedrag niet wordt afgelost, de lener betaald alleen rente. Tevens wordt er geen datum overeengekomen waarop de hypotheek volledig terugbetaald moet zijn. Het voordeel van deze aflossingsvrije hypotheek is dat de maandelijkse lasten lager zijn dan bij elke andere hypotheekvorm. Ondanks dit voordeel en de populariteit van deze hypotheekvorm, zag Florius eind juni het aantal afgesloten bankspaarhypotheken stijgen.

Gepubliceerd op 13 juli 2011 om 12:50 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren