Aflossingsvrije hypotheken baart AFM zorgen

De aflossingsvrije hypotheken in Nederland baart de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zorgen. Dat blijkt uit een interview van de voorzitter van de AFM, Hans Hoogervorst, met de Volkskrant. Voornaamste reden is dat het geleende bedrag (de hypotheek) hoger is dan de executiewaarde van het huis.

Banken lijken te gemakkeljk deze aflossingsvrije hypotheken te hebben verstrekt, de helft van alle hypotheken in Nederland is zo'n aflossingsvrije hypotheek. En erger nog, er wordt nog steeds niet kritisch genoeg gekeken naar wat een consument daadwerkelijk zou kunnen lenen voor een huis, zo stelt Hoogervorst.

De AFM is hier dan ook stukken feller op geworden en heeft enkele hypotheekverstrekkers op de korrel. Hoogervorst stelt dat er helaas nog te weinig middelen zijn ‘Ik wil niet de indruk wekken dat ik met mijn handen geboeid de problemen moet aanpakken. Dat is niet zo. Maar ons instrumentarium is soms wel te licht. We zouden bijvoorbeeld hogere boetes willen uitdelen.’

Grootste zorgen maakt de AFM over de tophypotheken. Hypotheken die meer financieren dan de werkelijke waarde van het huis. In Nederland mag men 4,5 maal het jaarinkomen lenen maar hier lijkt niet iedere hypotheekverstrekker van onder de indruk. Die richtlijnen worden echter overtreden als de partijen te veel krediet geven. Een onderzoek van de AFM laat echter zien dat één op de vier hypotheekadviezen niet aan de richtlijnen voldoet. Tezamen met De Nederlandsche Bank (DNB) bekijkt de AFM hoe de regelgeving aangescherpt kan worden.

Gepubliceerd op 22 december 2008 om 1:00 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren