AFM onderzoekt variabele hypotheekrente

De AFM (Autoriteit Financiële Markten) gaat de variabele hypotheekrente onderzoeken van banken en verzekeraars. Er zal bekeken woden of de brochures en algemene voorwaarden voldoende informatie bevatten om de consument een goede keuze te laten maken tussen de variabele hypotheekrente of de vaste variant.

Het onderzoek van de AFM is bevestigd door een woordvoerdster in het AD (Algemeen Dagblad) van vandaag. Er zal niet gekeken worden naar de hoogte van hypotheekrente maar meer hoe deze tot stand komt. Ook zal de AFM bekijken of de informatie welke een consument krijgt wel voldoende is om een goede beslissing te kunnen maken.

De vaste hypotheekrente voor 5 of 10 jaar blijft wel het populairste, huizenkopers weten zo exact wat de rente zal zijn en de aflossing voor de komende periode.

De variabele hypotheekrente kan iedere maand wijzigen en is afhankelijk van de marktrente. Deze marktrente is sinds het begin van 2009 al dalende maar het lijkt erop dat sommige banken de variabele tarieven hoog blijven houden. Een hypotheekadviseur in het AD laat weten "De marges zijn voor banken zijn nu 3 tot 4 %."

Gepubliceerd op 25 juli 2009 om 15:30 uur door de redactie.

Reageren