AFM doet suggestie om hypotheekachterstand aan te pakken

Veel hypotheekverstrekkers zijn volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de goede weg met het signaleren van betalingsachterstanden op hypotheken. Toch zouden banken nog meer het belang van de klant voor op moeten stellen en preventieve maatregelen bieden om betalingsachterstand te voorkomen.

AFM-aanbeveling voor het vroegtijdig signaleren van betalingsproblemen bij hypotheken
AFM-aanbeveling voor het vroegtijdig signaleren van betalingsproblemen bij hypotheken

Hypotheekverstrekkers moeten nog meer actie ondernemen bij een hypotheekachterstand van de klant. Dat stelt de AFM maandag op haar website op basis van verkennend onderzoek bij 14 banken en andere hypotheekverstrekkers. De eerste stappen zijn volgens de toezichthouder gezet om betalingsachterstanden te voorkomen, maar banken moeten nog verdere maatregelen gaan nemen. De AFM pleit dan ook voor een betere aanpak van betalingsachterstand bij hypotheken.

Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat hypotheekverstrekkers zich bewust zijn van het feit dat het aantal betalingsproblemen bij hypotheken de laatste tijd flink is gestegen. In januari constateerde het Bureau Krediet Registratie (BKR) nog ruim 77.000 wanbetalers. Het aantal mensen met een hypotheekachterstand steeg in een jaar tijd met bijna een kwart. De AFM spreekt dan ook van een ‘zorgelijke’ situatie en wil verdere maatregelen om het klantbelang meer centraal te stellen.

Klanten kunnen bijvoorbeeld nog beter worden geïnformeerd als betalingsachterstanden dreigen. Als preventieve maatregel zouden zij actuele gegevens bij hun klanten moeten opvragen, zoals de recente WOZ-waarde van een woning en het actuele inkomen. Als er dan sprake is van een verhoogd risico bij de klant, dan kan er vervolgens een gesprek plaatsvinden om de hypotheekconstructie opnieuw te beoordelen.

Daarnaast zouden hypotheekverstrekkers betere betalingsregelingen kunnen treffen. In het geval dat klanten een restschuld houden, zouden zij bijvoorbeeld kunnen overwegen geen rente over deze restschuld te heffen.

Gepubliceerd op 26 maart 2013 om 17:01 uur door de redactie.

Reageren