AFM wil van tipgeld af

Een aantal Nederlandse banken verstrekt tipgeld aan klanten als deze een nieuwe klant voor een hypotheek aanleveren. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil van deze regeling af.

De tipgeld regeling, het AFM wil er vanaf, Nederlandse banken liever niet.
De tipgeld regeling, het AFM wil er vanaf, Nederlandse banken liever niet.

In Nederland zijn er momenteel drie banken die tipgeld verstrekken. De Rabobank, de SNS Bank en ING Bank verstrekken financiële beloningen aan niet-zakelijke klanten als deze een nieuwe klant voor een hypotheek aanmelden.

De AFM is van mening dat deze constructie, die dus niet door alle Nederlandse banken gebruikt wordt, niet in het voordeel is van de klant. De nieuwe klant kan in goed vertrouwen afgaan op een aanbeveling van een bekende, terwijl deze alleen uit is op een beloning. De nieuwe klant is vaak niet op de hoogte van de tipgeldregeling. Vaak is ook onbekend uit welk fonds het tipgeld betaald word. Het is goed mogelijk dat dit verrekend wordt met de hypotheek van de nieuwe klant. Momenteel is nog niet duidelijk of de banken met deze regeling de wet overtreden. De AFM doet hier nu onderzoek naar. De utkomsten van dit onderzoek zullen besproken worden met de Minister van Financiën. Indien nodig zal deze dan gevraagd worden in te grijpen.

De reactie van de SNS Bank hierop was te lezen in het Assurantiemagazine en luidt als volgt: "De aanbrengregeling bestaat al sinds 2006 en is volgens ons niet in strijd met de regels. Er worden alleen NAW-gegevens doorgegeven en het gaat zeker niet om advisering." De SNS Bank gaat vanaf 1 juli 2010 wel de hoogte van het tipgeld aanpassen. Vanaf dat moment komt er een plafond aan de regeling, en krijgen andere financiële instellingen ook de mogelijkheid om nieuwe klanten aan te dragen tegen beloning.

Ook de Rabobank en ING Bank hebben soortgelijke regelingen. Het levert de banken naar eigen zeggen tientallen nieuwe klanten opgeleverd sinds de invoering in 2006.

Gepubliceerd op 2 juni 2010 om 8:03 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren