Amerika krijgt nieuwe financiële waakhond

President Obama van de Verenigde Staten heeft besloten om een nieuw bureau in het leven te roepen dat Amerikaanse consumenten beter moet beschermen op de financiële markt.

Amerika krijgt een nieuwe  financiële waakhond.
Amerika krijgt een nieuwe financiële waakhond.

De Amerikaanse president in van mening dat consumenten teveel in de war gebracht of misleid worden door pagina's onbegrijpelijke tekst over de voorwaarden voor een persoonlijke lening, een hypotheek of een creditcard. Het nieuwe bureau moet de consument beter gaan beschermen.

Dit besluit is een direct gevolg van de financieel crisis. Veel Amerikanen hadden leningen en kredieten die ze niet konden terugbetalen omdat ze uit de voorwaarden niet hadden begrepen dat de rente na een bepaalde periode zou stijgen.

De president heeft Elisabeth Warren aangesteld , een criticaster van Wall Street. President Obama noemde haar "één van de sterkste verdedigers van de middenklasse”.

Warren wil dat het bureau de financiële markt begrijpelijk maakt voor de consument. De tijd van kleine lettertjes en onbegrijpelijk taalgebruik is wat haar betreft voorbij. "Het is simpel'', aldus Warren. ,,Mensen moeten in staat zijn hun contracten voor een creditcard en hypotheek te lezen en te begrijpen. Ze moeten niet pas achter een oneerlijke regel of praktijk komen, wanneer het te laat is om er iets aan te doen.''

Gepubliceerd op 22 september 2010 om 11:08 uur door de redactie.

Reageren