Amsterdam wil huiseigenaren verplichten tot verhuur

De gemeente Amsterdam is van mening dat huiseigenaren met een tweede woning in de stad, waar ze niet permanent verblijven, deze te huur aan moeten bieden voor de sociale huurmarkt.

Tweede woning in Amsterdam? Dan moet deze in de verhuur.
Tweede woning in Amsterdam? Dan moet deze in de verhuur.

Volgens de gemeente Amsterdam zijn er dit jaar al ruim 700 brieven gestuurd naar huiseigenaren met een tweede woning in de stad. De bezitters wonen niet vast op dit adres, wat volgens de gemeente niet goed is voor de leegstand. De huiseigenaar moet daarom de woning aanbieden voor de verhuur. Hij mag hier maximaal 548 euro per maand voor vragen.

Een woordvoerder van de gemeente zegt: "Het is al jaren zo dat bepaalde huizen in Amsterdam niet onbewoond mogen zijn. Dit zijn de kleine woningen, waarvan volgens het puntensysteem de huur niet hoger is dan 548 euro per maand. Die zijn aangemerkt voor sociale huurmarkt." Meerdere huizenbezitters hebben zich beklaagd over de gang van zaken. De maximale huur zou erg laag zijn, omdat sommige huizen in het centrum van Amsterdam zo duur zijn dat alleen de hypotheekrente al hoger uitvalt dan de maximale huur.

In de Tweede Kamer heeft de VVD vragen gesteld aan minister van Middelkoop. In 2005 deed een rechter namelijk uitspraak dat het hebben van twee verblijfplaatsen is toegestaan. Tevens is er sprake van dat woningcorporaties huizen uit hun woningvoorraad doorverhuren aan hotels die daarin gasten onderbrengen. Volgens de VVD wordt er door de gemeente Amsterdam en de woningcorporaties met twee maten gemeten.

Gepubliceerd op 17 augustus 2010 om 20:52 uur door de redactie.

Reageren