Annuïteitenhypotheek niet erg populair

De annuïteitenhypotheek waarbij maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing wordt betaald, is niet erg populair meer. Een derde van de Nederlandse huishoudens geeft aan de woning liever te financieren met een volledige hypotheek. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy.

Veel consumenten kiezen voorlopig nog niet voor de annuïteitenhypotheek
Veel consumenten kiezen voorlopig nog niet voor de annuïteitenhypotheek

Onderzoek door USP Marketing Consultancy onder ruim 500 consumenten naar gewenste financieringsvormen heeft aangetoond dat de annuïteitenhypotheek nog niet erg in trek is. Opvallend omdat bij eventuele uitvoering van de plannen uit het Kunduz-akkoord huishoudens min of meer in deze richting worden geduwd. Het is dan namelijk nog de enige hypotheekvorm die het recht op renteaftrek behoudt.

Voorlopig willen de meeste huishoudens hier nog maar weinig van weten, slechts 14% zou onder de huidige wetgeving voor de annuïteitenhypotheek kiezen. Een derde van de respondenten geeft eerder de voorkeur aan een volledige hypotheek. In de leeftijdsklasse beneden 35 jaar is dit zelfs ruim de helft van de huishoudens die de woning wil financieren met een volledige hypotheek.

De groep van 55-plussers zijn in slecht 21% van de gevallen van plan een volledige hypotheek af te sluiten. Daarvan denkt 28% een toekomstige woning geheel of gedeeltelijk te kunnen betalen uit de overwaarde van de huidige woning. Van de starters denkt slechts 2% bij een volgende verhuizing overwaarde te hebben.

Onder starters is de annuïteitenhypotheek het minst populair, in deze groep (leeftijdsklasse beneden 35 jaar) kiest slechts 3% voor een annuïteitenhypotheek. In de andere leeftijdscategorieën is deze hypotheekvorm, waarbij gedurende de looptijd maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing wordt betaald, juist iets populairder.

Gepubliceerd op 22 augustus 2012 om 10:03 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren