Bank neemt tijd voor hypotheekaanvraag

De woningmarkt in Nederland heeft er een nieuw probleem bij. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hebben banken steeds meer tijd nodig om een hypotheekaanvraag goed te keuren.

Bank neemt tijd voor hypotheekaanvraag.
Bank neemt tijd voor hypotheekaanvraag.

De banken nemen steeds meer tijd om een hypotheekaanvraag te keuren omdat het toezicht op de sector is doorgeslagen. De doorlooptijd voor een hypotheekaanvraag is opgelopen van zes naar acht weken.

Banken lijken in deze tijd van extreem toezicht van de Consumentenbond, de Nederlandse Mededinging Autoriteit (NMA) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) extra voorzichtig geworden met het verstrekken van hypotheken. NVM voorman Ger Hukker zegt in een reactie: "Het is goed dat banken serieus kijken naar de kredietwaardigheid van klanten, maar ze hebben ook een verantwoordelijkheid om de dynamiek in de markt te houden."

Het meest recente voorbeeld is de boete die de Rabobank kreeg opgelegd van de AFM wegens het verstrekken van te hoge hypotheken. De bank had volgens de AFM hypotheken verstrekt zonder voldoende onderzoek naar de kredietwaardigheid van starters. De AFM sluit sancties voor andere banken overigens niet uit.

Het herstel van de Nederlandse woningmarkt in de eerste maanden van dit jaar is de afgelopen maanden ingezakt, zo bleek uit donderdag gepubliceerde cijfers van de NVM. In het derde kwartaal werden 13 procent minder huizen verkocht, terwijl de prijs van een gemiddelde woning terugzakte tot het niveau van 2009. ,,De verkopen na de relatief stille zomermaanden trekken weer wat aan. Maar of dat duurzaam is weet ik niet'', aldus Hukker.

Gepubliceerd op 12 oktober 2010 om 7:38 uur door de redactie.

Reageren