Banken: aflossingsvrije hypotheek afschaffen

Het voorstel van de banken voor de aanscherping van de regels omtrent het verstrekken van hypotheken lijken gebasseerd op één speerpunt: het beperken van de mogelijkheden van de consument.

Banken komen met eigen voorstel hypotheken
Banken komen met eigen voorstel hypotheken

Het belangrijkste speerpunt in het voorstel van de banken: De aflossingsvrije hypotheek komt te vervallen. Deze hypotheekvorm was in Nederland erg populair omdat men over de hele looptijd kan profiteren van de hypotheekrenteaftrek, en rente kan vangen over de aflossingen die niet gedaan worden, maar vaak wel gespaard worden.

Naast het invoeren van een aflossingsplicht, moet ook de verstrekking van tophypotheken aan banden worden gelegd. Een tophypotheek is een hypotheek over een bedrag groter dan de aankoopwaarde van de woning. De banken zouden graag zien dat dit beperkt wordt tot maximaal 112 procent van de woningwaarde.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is het voorstel van de banken afgerond en naar het ministerie van Financiën gestuurd. Het plan is een tegenvoorstel voor het voorstel van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Gepubliceerd op 7 februari 2011 om 9:58 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren