Belgen slecht geïnformeerd over hypotheken

Uit een onderzoek onder 400 Belgen blijkt dat de gemiddelde Belg vaak slecht op de hoogte is omtrent fiscale, financiele en juridische zaken omtrent een hypotheek. Ook de totale kosten van een hypotheek zijn vaak onbekend.

Gemiddelde Belg weet niet veel van hypotheken.
Gemiddelde Belg weet niet veel van hypotheken.

Het onderzoek, wat gedaan is in opdracht van de Immotheker (de Belgische variant op De Hypotheker), laat zien dat veel Belgen weinig kaas hebben gegeten van alle zaken die komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek.

Door de onwetendheid komen veel consumenten voor fiscale, financiele en soms juridische verrassingen. Van alle ondervraagden dacht driekwart dat een schuldsaldoverzekering altijd de afbetaling van een hypotheek aflost indien de hypotheeknemer overlijdt, wat dus niet het geval is. Ook een lagere spaarrente leidt niet altijd tot een lagere hypotheekrente, dit denkt meer dan 60% van de ondervraagden wel.

Ook de lage hypotheekrente is voor velen misleidend als er niet wordt gekeken naar de totale kosten, want naast de hypotheekrente kan er in sommige gevallen bij een hypotheek zelfs 20% extra betaald moeten worden voor extra diensten of verzekeringen.

Het duurste is een schuldsaldoverzekering en de beschrijfkosten van de hypotheek. Een lage hypotheekrente wordt nog met regelmaat in Belgie gecompenseerd met een verplichte verzekering, aldus een medewerker van de Immotheker. Met het uitbrengen van een speciaal boek hoopt de Immotheker de Belg te informeren over hypotheken en gelijktijdig wat reclame te maken.

Gepubliceerd op 28 februari 2010 om 16:13 uur door de redactie.

Reageren