Beperking hypotheekrenteaftrek zorgt voor hogere maandlasten

De beperking van de hypotheekrenteaftrek zorgt er vanaf 1 januari voor dat de gemiddelde maandlasten van een huizenkoper 20% hoger uitvallen. Financieel adviesbureau Moneyview heeft de impact van de plannen voor de hypotheekrenteaftrek onderzocht.

Gemiddelde maandlasten voor huizenkoper vallen met beperking hypotheekrenteaftrek hoger uit
Gemiddelde maandlasten voor huizenkoper vallen met beperking hypotheekrenteaftrek hoger uit

Huizenkopers krijgen vanaf 1 januari mogelijk te maken met maandlasten die gemiddeld 20% hoger uitvallen. Dit komt volgens Moneyview doordat vanaf volgend jaar alleen nog hypotheken met (annuïtaire) aflossingen in aanmerking komen voor de hypotheekrenteaftrek. In een Special Item over Annuïteitenhypotheken onderzocht MoneyView de impact van deze beperking.

Een huizenbezitter zou op een hypotheek van 200.000 euro, die vanaf 1 januari een hypothecaire lening afsluit, gemiddeld bijna 46.000 euro meer kwijt zijn aan rente en aflossing. Vanaf volgend jaar geldt namelijk alleen nog voor annuïtaire hypotheken de renteaftrek. De lucratiefste variant is op dit moment de spaarhypotheek. De populariteit hangt met name samen met het defensieve karakter van deze hypotheekvorm.

Omdat de maatregel alleen geldt voor nieuwe gevallen, verwacht MoneyView dat er een behoorlijke -negatieve- invloed zal zijn op de gehele huizen- en hypothekenmarkt. Voor nieuwe toetreders wordt een extra drempel opgeworpen, omdat de woonlasten voor eenzelfde woning ineens 18-20% hoger zijn. In de nieuwe situatie blijkt een lineair afgeloste hypotheek op de lange termijn het voordeligst. De gemiddelde afsluiter is namelijk bij een looptijd van 30 jaar ruim 20.000 euro minder kwijt. Het nadeel hierbij is dat de maandlasten in de eerste jaren veel hoger liggen dan bij een annuïteitenhypotheek.

Gepubliceerd op 16 oktober 2012 om 9:10 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren