Betalingsachterstand hypotheek na ontslag toegestaan

Woningbezitters die door de huidige recessie hun baan kwijt raken kunnen vanaf 1 juli rekenen op een tegemoetkoming, ze mogen dan de betalingsachterstand laten oplopen tot 9% van de totale hypotheeksom.

Voor deze maatregel heeft de WEW (Waarborgfonds Eigen Woningen), dat verantwoordelijk is voor de NHG (Nationale Hypotheek Garantie), toestemming gekegen van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en Minister van der Laan (Wonen). De WEW zal borg staan voor de opgelopen betalingsachterstand, maar pas na een individuele toetsing. Verdere voorwaarde is dat er nog wel naar draagkracht betaald wordt aan de maandelijkse hypotheeklasten, en dat zal per huishouden verschillen.

Volgens de WEW zullen ongeveer 500 woningbezitters dit jaar gebruik gaan maken van deze regeling en volgens werkeloosheidscijfers van het Centraal Planbureau zal dat cijfer volgend jaar gaan toenemen. Per jaar zijn er 2000 woningbezitters die via de NHG hebben gekocht die vast zijn gelopen in de betaling, volgend jaar verwacht men dat dat aantal rond de 3000 zal liggen.

WEW-directeur Karel Schiffer noemt het een "risicovolle operatie voor het WEW, maar dat er wel goed overleg is geweest met de overheid over de risicos die de WEW neemt en de financiële garanties die de overheid geeft", en vind "dat huishoudens die in de problemen komen door de huidige recessie zo snel mogenlijk geholpen moeten worden." Ook stelde hij dat het zo snel mogenlijk van start moet gaan (1 juli) om zo te voorkomen dat er meer gezinnen door betalingsachterstanden geruïneerd worden.

Gepubliceerd op 14 mei 2009 om 12:06 uur door de redactie.

Reageren