Betalingsachterstanden hypotheken nemen toe

Uit cijfers van kredietbeoordelaar Moody's blijkt dat dat Nederlandse consumenten langzaamaan grotere betalingsachterstanden krijgen, zo bericht het FD. Het gaat om een toename van 0,10% voor verpakte en doorverkochte hypotheken, ook genaamd securisaties.

Betalingsachterstand bij hypotheek komt steeds vaker voor.
Betalingsachterstand bij hypotheek komt steeds vaker voor.

De kredietbeoordelaar Moody's onderzoekt met regelmaat de hypotheken welke zijn verpakt en doorverkocht als belegging, het gaat hierbij om woninghypotheken. De maandelijkse hypotheeklasten blijken nu steeds later te worden betaald, in maart dit jaar betaalde 0,76% hun lasten zestig dagen te laat, ten opzicht van maart 2011 is dit een stijging van 0,10%, komende vanaf 0,65%.

Als we nog verder teruggaan in de cijfers blijkt dat voor de kredietcrisis 0,50% de hypotheeklasten te laat betaalde, het geheel lijkt dus een stijgende lijn te laten zien en een duidelijke toename van de betalingsachterstanden bij Nederlandse hypotheken.

Naast de betalingsachterstanden zijn er ook de kosten welke een gedwongen verkoop opleveren als de hypotheek hoger was dan de uiteindelijke verkoopprijs als een woning gedwongen verkocht moet worden. Deze kosten, welke je kan uitdrukken als percentage van de totale portefeuille, is opgelopen van 0,04% vorig jaar naar 0,06% in maart van dit jaar.

Ten opzichte van andere landen welke zijn onderzocht door Moody's doet Nederland het nog steeds erg goed, maar in de cijfers lijkt toch een trend waarneembaar te zijn.

Gepubliceerd op 25 mei 2011 om 8:52 uur door de redactie.

Reageren