Bezitters onderwaterhypotheek nog langer de dupe

Volgens De Nederlandsche Bank zal het grootste deel van de gezinnen waarvan de hypotheek onder water staat hier nog vele jaren last van hebben. Verwacht wordt dat dit zeker tien jaar zal zijn. Als de huizenprijzen de komende jaren met twee procent stijgen dan is de schuld bij veel huishoudens over tien jaar nog steeds hoger dan de prijs van hun woning.

Gezinnen lang last van onderwaterhypotheek
Gezinnen lang last van onderwaterhypotheek

De huizenprijzen liggen ruim 21 procent lager dan in 2008. Hierdoor hebben ruim 1,1 miljoen huizenbezitters een hypotheek die onder water staat, dit zal niet snel verbeteren. Volgens de DNB vormen deze hypotheken nog jarenlang een bedreiging voor de financiële stabiliteit van bedrijven, banken en consumenten. Dit zal vooral het geval zijn als de huizenprijzen nog meer dalen en de werkloosheid nog meer stijgt.

Oplopende betalingsachterstanden
Volgens DNB kent het hypotheeklandschap in Nederland twee kanten. Ondanks het feit dat er prijsdalingen zijn op de woningmarkt zijn de betalingsachterstanden en verliezen beperkt gebleven. Dit is positief, maar door de vele hypotheken die onder water staan en de enorme hypotheekportefeuille blijven er risico’s bestaan. Door de stijgende werkloosheid lopen de betalingsachterstanden de komende jaren ook nog eens flink op.

Jonge gezinnen
Vooral jonge gezinnen zijn de dupe. Zij beschikken vaak niet over voldoende financiële middelen om extra af te lossen. Er is wel extra afgelost in 2013, maar dit geld was vooral afkomstig van oudere generaties met extra financiële buffers.

De Nationale Hypotheekgarantie
Via de Nationale Hypotheekgarantie staat de overheid garant voor een groot deel van de slechte hypotheken. Bij deze hypotheken staat de overheid garant voor eventuele restschulden bij gedwongen verkoop. De helft van de hypotheken die onder water staat wordt hiervan voorzien.
 

Gepubliceerd op 2 mei 2014 om 14:26 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren