Branchevereniging: vaste provisie voor hypotheek

Als het aan de leden van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners ligt wordt er een vaste provise ingevoerd per afgesloten hypotheek in plaats van een variabele, procentuele provisie.

Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners ziet uitkomst in vaste provisie per hypotheek.
Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners ziet uitkomst in vaste provisie per hypotheek.

Uit een rondvraag bij leden van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) blijkt dat meer dan driekwart van de leden voorstander is van een vast nominaal bedrag per afgesloten hypotheek in plaats van een procentuele provisie. Bij een bankspaarhypotheek zonder een overlijdensrisicoverzekering van 250.000 euro vindt bijna de helft van de ondervraagden een provisie tussen de 2000 en 3000 euro gepast, gemiddeld genomen is dat 2833 euro.

Voorzitter Wormskamp van de NVHP verdedigt de provisie door te wijzen op het feit dat een goed hypotheek advies, met alle wetgeving van tegenwoordig, minimaal 20 uur in beslag neemt. Het gemiddelde uurloon komt met 20 uur en 2883 euro provisie gemiddeld uit op minder dan 150 euro. Wormskamp noemt dit uurloon een "alleszins maatschappelijk te verantwoorden tarief".

De vaste provisie zou volgens de ondervraagden moeten worden betaald door de hypotheekverstrekker en onderdeel moeten uitmaken van de hypotheekrente die op basis van fiscale regelgeving in minder mag worden gebracht op het belastbaar inkomen van de hypotheekaanvragers.

Gepubliceerd op 4 januari 2010 om 13:14 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren