Britse overheid stimuleert verstrekken hypotheken

De Britse overheid stelt meer dan 11 miljard euro beschikbaar om de huizenmarkt in Engeland er weer bovenop te helpen.

Zo gaat bij de Britse bank Northern Rock, die onlangs door de Britse overheid genationaliseerd werd, het roer helemaal om ten aanzien van vorig jaar. Waar vorig jaar er alles aan gedaan werd om de hypotheekportefeuille zo snel mogelijk af te bouwen word de bank dit jaar door de Britse overheid gestimuleerd om zoveel mogelijk hypotheken te verstrekken.

In totaal stelt de Britse overheid de komende twee jaar voor ruim 11,4 miljard euro beschikbaar aan de bank om hypotheken aan huizenbezitters te kunnen blijven verstrekken. Tezamen met de eigen middelen die de Northern Rock bank heeft is het de verwachting dat de komende twee jaar voor 14 miljard euro aan hypotheken verstrekt kan worden.

Steeds meer Britten komen moeilijker aan een hypotheek waardoor de huizenprijzen in Engeland in een neerwaartse spiraal terecht zijn gekomen, in 2008 daalde de prijzen voor huizen met een gemiddelde van 18%, voor 2009 word een vergelijkbare daling verwacht.

De steun van de Britse overheid voor de huizenmarkt was noodzakelijk, aangezien veel buitenlandse hypotheekaanbieders zoals Ijslandse banken zich massaal terug getrokken hebben van de Britse hypotheekmarkt.

Gepubliceerd op 25 februari 2009 om 17:25 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren