Consument moeite met betaling hypotheeklasten

Steeds meer consumenten hebben problemen met de maandelijkse betaling van de hypotheeklasten. Uit kwartaalcijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR) gelden echtscheiding en werkeloosheid als hoofdoorzaak voor de betalingsproblemen.

Consument kampt met betalingsachterstand van maandelijkse hypotheeklasten
Consument kampt met betalingsachterstand van maandelijkse hypotheeklasten

Uit onderzoek door het BKR naar de aflossing van de maandelijkse hypotheeklasten, blijkt dat steeds meer consumenten met betalingsachterstanden kampen. Vorig jaar waren en nog 49.228 mensen die een betalingsachterstand hadden van 3 maanden of meer. Dit jaar is dit aantal in het derde kwartaal opgelopen tot 59.607 mensen die problemen hebben met het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. De belangrijkste oorzaken voor de betalingsproblemen zijn echtscheiding en werkeloosheid.

Ook het aantal aanvragen om onwillige schuldeisers via een dwangakkoord mee te laten werken aan een afbetaling is sinds 2008 verdrievoudigd. De monitor Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) heeft dit vorig week gepubliceerd. Per 1 januari 2008 is het schuldsaneringstraject aangepast om schulden meer in zogeheten minnelijke trajecten op te lossen. Er zijn in 2010 circa 1200 aanvragen voor een dwangakkoord ingediend om weigerende schuldeisers te dwingen in te stemmen met een minnelijk akkoord.

Ondanks de betalingsachterstanden is het aantal hypotheken ongeveer gelijk gebleven. Dit aantal schommelt al een paar jaar rond de 3,8 miljoen. Het huis verkopen is bij een betalingsachterstand vaak geen optie omdat de huizen door de crisis minder waard zijn geworden.

Gepubliceerd op 31 oktober 2011 om 9:49 uur door de redactie.

Reageren