'Consumenten gaan minder betalen voor hypotheekadvies'

De concurrentie op de hypotheekmarkt moet er voor gaan zorgen dat hypotheekadvies de komende jaren minder gaat kosten. Dennis Noordervliet, directeur marketing hypotheken van ING Bank, bevestigd dit in het Financieele Dagblad.

Advieskosten voor consument worden snel goedkoper
Advieskosten voor consument worden snel goedkoper

Banken gaan meer concurreren en onafhankelijke tussenpersonen doen hier aan mee. Noordervliet ziet daardoor ook de kosten voor het hypotheekadvies komende jaren afnemen. “De betrokken partijen gaan meer op elkaar letten. Er zal prijsdruk komen”, aldus Noordervliet. De invoering van het provisieverbod draagt er aan bij dat de meeste banken volgend jaar hun advieskosten rechtstreeks bij de klanten in rekening brengen. Tussenpersonen moeten straks hun advieskosten apart in rekening brengen.

Niet alleen onderling zullen banken concurreren, maar ook met onafhankelijke tussenpersonen. Tussenpersonen willen dat banken ook advieskosten apart in rekening brengen om een ‘gelijk speelveld’ te houden. De Kamer zal vandaag over het provisieverbod debatteren.

Tegenwoordig laten banken de advieskosten nog betalen via de afsluitprovisie en opslag op de hypotheekrente. Dit zou dus in principe straks niet meer mogelijk zijn en kan komende jaren al gauw 1250 euro schelen. De gemiddelde prijs voor een hypotheekadvies lag vorig jaar namelijk nog op ongeveer 3000 euro, en kan ik 2014 uitkomen op 1750 euro, aldus adviseur Matthijs Mons van adviesbureau IG&H Consulting.

Noordervliet heeft aangegeven dat de ING Bank volgend jaar een vaste prijs voor hypotheekadvies vraagt die tussen de 2000 à 3000 euro ligt. ABN AMRO overweegt hetzelfde en voert een pilot uit, waarbij een prijs geldt van 2100 euro. De bank zal later dit jaar een definitief besluit nemen. De SNS Bank brengt al een vaste adviesprijs van 2950 euro in rekening. Marktleider Rabobank heeft nog geen uitlatingen gedaan over de advieskosten.

Gepubliceerd op 9 maart 2012 om 8:06 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren