"Consumenten met te hoge hypotheek gevangen"

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) roept de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op om consumenten met een te hoge hypotheek de mogelijkheid te geven om hun hypotheek gemakkelijker over te sluiten.

Aflopen rentevaste periode hypotheek kan voor problemen zorgen.
Aflopen rentevaste periode hypotheek kan voor problemen zorgen.

De NVHP heeft bij de AFM gevraagd om consumenten welke een te hoge hypotheek hebben gemakkelijker te laten oversluiten. De huidige regels laten dat niet toe maar er ontstaat nu een "gijzeling" van de consument bij de hypotheekverstrekker welke onwenselijk is, aldus de NVHP in een nieuwsbrief waaruit Assurantie Magazine citeert.

Het verzoek vanuit de vereniging komt voort uit een enquête welke is gedaan onder de leden van de vereniging. De te hoge hypotheek zorgt vooral problemen bij het aflopen van de rentevaste periode. Veel consumenten welke met een lage hypotheekrente jaren geleden een hypotheek konden afsluiten moeten nu soms flink meer gaan betalen.

Het kan ook voorkomen dat de nieuwe hypotheekrente veel hoger is dan de gebruikelijke marktrente, toch kan de consument niet weg bij de betreffende hypotheekverstrekker. Van de ondervraagde leden komt meer dan de helft deze situatie incidenteel tegen en 1 op de 3 met regelmaat.

Gepubliceerd op 3 maart 2010 om 20:29 uur door de redactie.

Reageren