Consumentenbond pleit voor lagere hypotheekrentes

De consumentenbond heeft de actie “Stop de te hoge hypotheekrente”, waar men pleitte voor lagere hypotheekrentes, afgesloten. Consumenten konden door middel van tips en advies kosten besparen door hypotheekoffertes aan te vragen bij meerdere aanbieders en die te vergelijken.

Consumentenbond beëindigd haar actie “Stop de te hoge hypotheekrentes!”
Consumentenbond beëindigd haar actie “Stop de te hoge hypotheekrentes!”

De actie “Stop de te hoge hypotheekrente” van de Consumentenbond is ten einde gekomen. Consumenten zouden er goed aan doen meerdere hypotheekoffertes aan te vragen bij verschillende aanbieders. Op deze manier kan de consument kosten besparen en is er een duidelijk overzicht van prijzen. De Consumentenbond heeft op haar website verschillende tips gepubliceerd die consumenten moeten helpen bij de keuze van de hypotheek en de voordeligste aanbieder. Het gaat hierbij om tips voor een startershypotheek, hypotheek verlenging of het verhuizen naar een andere koopwoning.

De Consumentenbond blijft de hypotheekrentes nauwlettend in de gaten houden. "De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) concludeert in zijn onderzoek dat de Nederlandse hypotheekmarkt kwetsbaar is voor gebrek aan concurrentie. Het is dus goed als er bijvoorbeeld meer aanbieders op de markt komen. Alleen dan bereiken we dat de hypotheekmarkt in beweging blijft", aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond. Minister van Financiën, Jan Kees de Jager, kondigde eerder aan het wettelijk verplicht te gaan stellen dat banken drie maanden voor het aflopen van de rentevaste periode hun klanten informeren en tijdig een nieuw rente voorstel doen. Mensen zouden daardoor genoeg tijd hebben om zich te oriënteren op een bank die een lagere rente biedt.

Eerder deze maand schreef de Telegraaf al dat huizenbezitters vaak nul op het rekest kregen bij de zoektocht naar een lagere hypotheekrente. Die zoektocht begint bij het aflopen van de rentevaste periode van de huidige hypotheek. Echter levert dit doorgaans weinig op doordat banken niet ingaan op de wens om een hypotheek over te sluiten, aldus de krant.

De actie van de Consumentenbond “Stop de te hoge hypotheekrente” werd gesteund door ruim 32.000 consumenten. De bond ziet mede door de actie de hypotheekrentetarieven inmiddels licht dalen. Tevens zou alle aandacht rond deze hypotheekrentes er toe leiden dat de marges inmiddels weer op het niveau zitten van voor de kredietcrisis.

Gepubliceerd op 24 augustus 2011 om 10:22 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren