Consumentenbond wijst op openheid hypotheekadviseurs

Uit onderzoek door de Consumentenbond is gebleken dat er weinig openheid is in de financiële sector over verdiensten. Slechts 154 van de 1400 benaderde hypotheekadviseurs werkten mee aan het onderzoek.

Onderzoek Consumentenbond naar verdiensten in de financiële sector
Onderzoek Consumentenbond naar verdiensten in de financiële sector

De consumentenbond roept de financiële sector op niet langer zijn kop in het zand te steken en eindelijk openheid te geven over de kwaliteit en de prijs van hun adviezen. Er werd onderzoek gedaan naar de kosten voor advies en bemiddeling bij hypotheken en oudedagsvoorzieningen. Hypotheekadviseurs hadden hier blijkbaar weinig trek in, slechts 9% van de benaderden werkte uiteindelijk mee aan het onderzoek. De Consumentenbond vindt dit merkwaardig en doelt hiermee op het wettelijke recht van openheid in cijfers voor de consument.

De kwaliteit zou volgens hypotheekadviseurs voorop staan en niet de prijs. Een goed advies is maatwerk en dit kost de consument het nodige geld. Toch hebben consumenten behoefte aan inzicht in de kosten zeker met allerhande nieuwe en directe vormen van betaling die er zijn en gaan komen. Daarbij onderstreept de Consumentenbond het feit dat de consument van te voren wil weten wat een advies ongeveer gaat kosten.

In de campagne 'Begrijp je geld?! Weet waar je voor tekent' vraagt de Consumentenbond van consumenten aandacht voor de kosten van een hypotheekadvies en de redelijkheid daarvan. "Na jaren van schandalen met torenhoge provisies brengen veel financieel adviseurs, vooruitlopend op het wettelijk provisieverbod in 2013, op een andere manier geld in rekening voor hun diensten, namelijk via een uurtarief, abonnement of vast bedrag", zo stelt de bond. In 2009 dacht 5% van de ruim 1200 ondervraagde consumenten nog dat financieel advies gratis was. Op de website van de consumentenbond staat een stappenplan om een betrouwbare adviseur te vinden en een goed advies te krijgen.

Gepubliceerd op 22 augustus 2011 om 13:24 uur door de redactie.

Reageren