Crisis op de woningmarkt maakt scheiden moeilijker

Dat scheiden vaak zorgt voor penibele situaties en financiële zorgen was al langer duidelijker. Maar paren die niet meer gelukkig zijn samen zullen zich tegenwoordig helemaal bedenken alvorens de scheidingsakte wordt ondertekend.

Ongelukkige paren bedenken zich door crisis op woningmarkt
Ongelukkige paren bedenken zich door crisis op woningmarkt

In tijden van financiële malaise als deze is het voor ongelukkige paren die willen scheiden extra moeilijk. De situatie op de woningmarkt is al onrustig en financiële zorgen leggen zo een extra hypotheek op toch al kwetsbare huwelijken. Er dreigt vaak een restschuld wanneer na de scheiding het huis moet worden verkocht. „Dat risico neemt toe, zeker voor wie recent gekocht heeft. In die huizen zit geen overwaarde”, aldus Rabobank-econoom Maarten van der Molen.

Ook scheidingsmakelaar Ron Teuwis spreekt in de Telegraaf over lastige situaties die ontstaan: „De oude echtelijke woning is gewoonweg moeilijker verkoopbaar geworden. De kans is groot dat ex-echtgenoten na de verkoop met een grotere restschuld blijven zitten. En dit drukt weer op het leven dat ze na de echtscheiding willen opbouwen. Ook kinderen zijn de dupe. Als er maar een beetje ruimte is om bij elkaar te blijven, doen stellen dat.”

Zoals van der Molen eerder al aangaf is het voor mensen die recent een huis hebben gekocht helemaal een financiële catastrofe. Wanneer men gaat samen wonen, is de woning in de meeste gevallen eigendom van beiden. Dat betekent dat de waarde van het huis verdeeld dient te worden, de overwaarde of onderwaarde van het huis. Echter is deze overwaarde er tegenwoordig nauwelijks of niet en is er eerder sprake van een onderwaarde. Zeker wanneer er sprake is van een onderwaarde zijn de financiële zorgen nog groter; onderwaarde wil zeggen dat de waarde van de woning niet hoger is dan de bijbehorende hypotheek.

Recent gaf het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ook aan dat de koopwoningen opnieuw zijn gedaald met gemiddeld 2,8%. Volgens enkele marktkenners, waaronder de Rabobank, zal de verlaging van de overdrachtsbelasting ook weinig uitkomst bieden. Deze factoren maken het bovenop de scheiding alleen nog maar moeilijker.

Gepubliceerd op 22 november 2011 om 9:41 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren