Daling hypotheekrente en meer concurrentie op hypotheekmarkt

De Hypotheekshop heeft een terug- en vooruitblik gedaan op de hypotheekrente. Daaruit blijkt dat de gemiddelde hypotheekrente historisch gezien op een zeer laag niveau staat. De gemiddelde rente voor twintig jaar vast is in 2013 gedaald van 5,58 naar 4,88 procent. Daarnaast zou de concurrentie op de hypotheekmarkt langzaam toenemen.

Gemiddelde hypotheekrente afgelopen jaar gedaald met 0,6 tot 0,7 procentpunt
Gemiddelde hypotheekrente afgelopen jaar gedaald met 0,6 tot 0,7 procentpunt

Uit cijfers van de Hypotheekshop blijkt dat de hypotheekrente in 2013 flink is gedaald. Hypothecaire leningen voor 10 jaar kan nu worden afgesloten tegen 4,08 procent. Ook de hypotheekrente voor 20 jaar vast is in 2013 gedaald van 5,58 naar 4,88 procent. Volgens de hypotheekbemiddelaar staat de rente op een zeer laag niveau. Dat blijkt uit ook de 5-jaarsrente en 10-jaarsrente deze hebben de afgelopen acht jaar niet lager gestaan. De Hypotheekshop verwacht in 2014 dat er meer partijen de hypotheekmarkt zullen betreden.

Verschil tussen NHG- en niet NHG-hypotheek
Het verschillen tussen een NHG (Nationale Hypotheek Garantie)-hypotheek en niet NHG-hypotheek is opgelopen tot 0,8 procent in 2013. Er wordt door banken dus nog een groot verschil gemaakt tussen wel of geen NHG. Banken verstrekken dus liever een hypotheek met de zekerheid van de Nationale Hypotheek Garantie(NHG).

Verwachting 2014
De Hypotheekshop verwacht dat in 2014 het verschil tussen de kapitaal rente en de gemiddelde hypotheekrente verder afneemt. Daarnaast wordt verwacht dat de concurrentie op de hypotheekmarkt verder toeneemt. De hypotheekbemiddelaar denkt ook dat de regels voor securitisatie (het verpakken van hypotheken en verkopen aan beleggers) minder streng worden dan eerst.  De Hypotheekshop noemt Argenta en NIBC als partijen die zich nadrukkelijk op de hypotheekmarkt hebben laten zien met lage rentes.

Gepubliceerd op 9 januari 2014 om 15:28 uur door de redactie.

Reageren