Dieptepunt betalingsachterstand hypotheken in VS

Na onderzoek van de Amerikaanse vereniging van hypotheekbanken (MBA) is gebleken dat in het eerste kwartaal van 2009 bij 12% van de uitgegeven hypotheken in de Verenigde Staten sprake is van een betalingsachterstand.

Dit nieuwe record komt op een zeer ongelegen moment voor de nieuwe poging van de regering van de VS om 4 miljoen huidige huiseigenaren met een betalingsachterstand te hulp te schieten en zo de economische situatie te herstellen. Eerdere pogingen van de regering lijken namelijk niet te hebben gewerkt en ook deze poging lijkt nu al bij voorbaat al te mislukken omdat er blijkbaar nog steeds probleemgevallen bijkomen, in tegenstelling tot wat de Amerikaanse regering verwacht had.

Volgens top-econoom Jay Brinkmann van de MBA is de ingezakte arbeidsmarkt direct gelinkt met de nog steeds slechter wordende huizenmarkt en zullen naar verwachting beiden niet aantrekken voor medio 2010. Dit aantal wijkt erg af van eerdere schattingen van economen van de regering en de Federal Reserve, die verwachtten voor het einde van het jaar al een omslag op de arbeidsmarkt. De staten Nevada, Florida, Arizona en Californië zijn het hardst getroffen door de hypotheekcrisis en staan ook voor de helft van de gedwongen verkopen in het eerste kwartaal van 2009.

Vanwege de problemen op de huizenmarkt in de VS komen steeds meer hypotheekverstrekkers in de problemen, de Amerikaanse federale toezichthouder FDIC meldde afgelopen woensdag dat het aantal banken met grote problemen in het eerste kwartaal van 2009 op 305 staat, wat een toename van 21% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2008. De FDIC heeft in totaal 8000 banken onder zijn hoede en beheert het bijna uitgeputte garantiefonds waaruit de gedupeerde banken en instellngen betaald worden als men de hypotheek niet meer kan betalen.

Gepubliceerd op 31 mei 2009 om 13:12 uur door de redactie.

Reageren