Eerder duidelijkheid na rentevaste periode hypotheek

De Hypotheker vindt dat er eerder duidelijkheid moet komen na de rentevaste periode van een hypotheek, banken moeten zodoende eerder met een verlengingsvoorstel komen. Consumenten kunnen na de rentevaste periode nu nauwelijks voor een andere hypotheekverstrekker kiezen.

Banken moeten eerder met verlengingsvoorstel komen
Banken moeten eerder met verlengingsvoorstel komen

Volgens de Hypotheker moet er dringend een wetswijziging komen die hypotheekverstrekkers dwingt drie maanden voor het verstrijken van de rentevaste periode hun klanten te waarschuwen. Nu krijgen klanten vaak pas vier weken voor die datum een verlengingsvoorstel. “Veel te kort om nog over te kunnen stappen naar een hypotheekaanbieder met een beter aanbod”, aldus Bas Millenaar, directeur van de hypotheekadviesketen.

Consumenten weten vaak niet waar ze aan toe zijn en welke opties er zijn na de rentevaste periode van de hypotheek. In principe kunnen consumenten zelf kiezen of ze bij hun huidige hypotheekverstrekker blijven of kiezen voor een beter aanbod. Doordat banken vrij laat waarschuwen dat de rentevaste periode afloopt wordt de concurrentie bemoeilijkt. Millenaar zegt hier over het volgende: “Bovendien krijgt de klant ook nog eens een verlengingsvoorstel aangeboden waarbij de rente vaak hoger ligt dan voor nieuwe klanten. Zo ga je toch niet met loyale klanten om die bovendien ook nog eens overwaarde hebben opgebouwd?”

De Hypotheker pleit daarom voor een eerdere waarschuwing van de banken om zo consumenten een kans te geven elders een aanbod te accepteren. Vaak kunnen consumenten zich door tijdgebrek niet verdiepen in overstapmogelijkheden en blijven daarom bij de huidige hypotheekverstrekker. Uit een kleine steekproef van De Hypotheker blijkt dat bij de huidige hypotheekverstrekker blijven onnodig veel geld kost. Eerder heeft Minister van Financiën De Jager al aangekondigd dat hij aanstuurt op een wettelijke termijn van minimaal drie maanden waarin klanten door de bank op de hoogte moeten worden gesteld over het aflopen van de rentevaste periode.

Gepubliceerd op 7 november 2011 om 13:25 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren