Duitse Volksbank concurreert met Nederlandse hypotheekverstrekkers

De Duitse Volksbank biedt sinds kort voor iedereen in Nederland hypotheken aan via een tussenpersoon. Eerder konden mensen uit de grensstreek alleen profiteren van de scherpe tarieven.

Nederlandse hypotheekmarkt krijgt 'broodnodige' concurrentie van Duitse Volksbank
Nederlandse hypotheekmarkt krijgt 'broodnodige' concurrentie van Duitse Volksbank

De Nederlandse hypotheekmarkt krijgt concurrentie van de Duitse Volksbank. Een hypotheek afsluiten bij de Duitse bank was eerder door de wetgeving alleen mogelijk voor mensen uit de grensstreek, nu kan iedereen profiteren. Door middel van een Nederlands tussenpersoon is het mogelijk een ‘Duitse’ hypotheek af te sluiten.

“Inmiddels is hier door een tussenpersoon uit Utrecht een mouw aan gepast en zijn hypotheken van Volksbank Emmerich Rees eG voor iedereen in Nederland verkrijgbaar”, aldus van Luijk van Woonvisie Hypotheken in Rotterdam.

Van Luijk is sinds kort een van de vier onafhankelijke hypotheekadviseurs die de hypotheken via een tussenpersoon mag aanbieden. Goede concurrentie voor de Nederlandse hypotheekmarkt want de tarieven zijn scherp. Een kleine rekensom geeft aan dat bij een rente die tien jaar wordt vastgezet, de hypotheek met een executiewaarde van bijvoorbeeld 75% zo’n 4,25% rente wordt betaald. Dat is opmerkelijk lager dan 5,3% die de SNS Bank rekent of de ING Bank met 5,6% rente.

Voor starters is de Emmerische Volksbank niet echt een uitkomst omdat een lening van 90% van de executiewaarde het maximum is. Daarnaast werkt de bank niet met aflossingsvrije leningen, maar vooral met de annuïteitenhypotheek, waarbij iedere maand wordt afgelost. Ook is het mogelijk een hypotheekvorm zoals banksparen af te sluiten.

Vooralsnog zal de Duitse Volksbank de Nederlandse markt niet openbreken omdat er slechts een pot van enkele tientallen miljoenen euro’s beschikbaar is. Wel zorgt het volgens van Luijk voor de broodnodige concurrentie op de hypotheekmarkt: “Op dit moment zijn er relatief weinig spelers, wat de marktwerking niet ten goede komt.”

Gepubliceerd op 2 februari 2012 om 14:19 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren