Europese commissie oorzaak van hoge hypotheekrente

Nederlandse banken liggen onder vuur vanwege de hoge hypotheekrentes. Kamerleden en de Vereniging Eigen Huis vroegen naar een onderzoek. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is hiermee gestart.

Europese Commissie verantwoordelijk voor hoge hypotheekrente in Nederland.
Europese Commissie verantwoordelijk voor hoge hypotheekrente in Nederland.

Enkele weken terug schreef de redactie van hypotheekindex.nl al over de hoge hypotheekrente in Nederland. Inmiddels is de NMa begonnen met een onderzoek naar de oorzaak hiervan.

Een deel van de oorzaak lijkt te liggen in de voorwaarden die gesteld werden toen Nederlandse banken en verzekeraars tijdens de crisis aanklopten voor staatssteun. Er werden tal van maatregelen opgelegd door de Europese Commissie om te voorkomen dat gesteunde bedrijven oneerlijke concurrentie zouden vormen voor bedrijven die op eigen kracht door de crisis komen.

Een van die maatregelen is het verbod op prijsstunten. Zo mogen de ING Bank, ABN AMRO bank, Fortis Bank Nederland en Aegon de komende tijd niet tot de drie gunstigste aanbieders behoren. Het gaat hierbij om grote namen op de hypotheekmarkt; samen goed voor bijna 50% van het marktaandeel.

Een woordvoerster van de NMa zegt het volgende: "We nemen de rol van de EC mee in ons onderzoek. Het spreekt vanzelf dat we hier met enige zorg naar kijken." Ze benadrukt tevens dat het gaat om een tijdelijke maatregel. Zodra de staatssteun is afgelost, kunnen de partijen weer voluit concurreren.

Gepubliceerd op 24 augustus 2010 om 10:50 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren