Nederlands fenomeen: "Hogere hypotheek dan woningwaarde"

Volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, moet de maximale hypotheek die huizenkopers in Nederland kunnen afsluiten verder omlaag.

Knot maakt zich zorgen over Nederlandse huizenschuld
Knot maakt zich zorgen over Nederlandse huizenschuld

Huizenkopers in Nederland kunnen op dit moment nog een veel hogere hypotheek afsluiten dan de woningwaarde zelf. Volgens Knot is dit een “enorm hoge ratio” en zal de maximale hypotheek verder moeten worden verlaagd. Dit gebeurde eerder dit jaar al, toen werd het te lenen bedrag verlaagd naar 106%. Echter zou dit nog steeds in schril contrast staan met de situatie in het buitenland, Knot maakt zich daarom ook ernstige zorgen: “In het buitenland zijn percentages boven de 80 procent zeer ongebruikelijk.''

Nederland heeft volgens de president van De Nederlandsche Bank een te hoge huizenschuld. “Meer kunnen lenen dan het aankoopbedrag is een typisch Nederlands fenomeen, dus ik vind inderdaad dat de ratio van 106 procent verder naar beneden moet”, aldus Knot.

Knot wijst erop dat Nederland ook door Brussel op de vingers getikt kan worden voor de hoge huizenschuld. Niet alleen de begrotingsdiscipline, maar ook voorwaarden over zaken als de huizenmarkt en de arbeidsmarkt in landen binnen de eurozone moeten worden doorgevoerd. “Als wij in Nederland die zaken laten rusten, komen wij uiteindelijk in Brussel in beeld”, stelt Knot.

Gepubliceerd op 14 december 2011 om 15:06 uur door de redactie.

Reageren