Fitch signaleert stijging aantal wanbetalers op hypotheekmarkt

Kredietbeoordelaar Fitch signaleert een stijging van het aantal betalingsachterstanden op de Nederlandse hypotheekmarkt. Uit onderzoek blijkt dat bij 32 hypotheekproducten het percentage wanbetalers boven de 1% ligt.

Aantal wanbetalers op Nederlanders hypotheekmarkt neemt toe
Aantal wanbetalers op Nederlanders hypotheekmarkt neemt toe

Het aantal Nederlanders met een betalingsachterstand neemt flink toe blijkt uit 200 hypotheekpakketten die Fitch heeft onderzocht. Door de stijging heeft de kredietbeoordelaar 22 van de 200 pakketten afgewaardeerd. Er is sprake van een wanbetaling als er minimaal drie maanden geen rente is betaald.

Volgens de kredietbeoordelaar vinden de meeste wanbetalingen plaats op verpakte hypotheekbundels van Gmac. Gmac is een Amerikaanse hypotheektak van General Motors die tot 2008 hypotheken verkocht aan huishoudens met een lager inkomen. In een toelichting aan Het Financieel Dagblad geeft Fitch aan ook een forse stijging te zien bij de zeer lang aanhoudende wanbetalingen. Hierbij gaat het om hypotheken waarover langer dan twaalf maanden geen rente is betaald. Echter mag Fitch hier geen cijfers over geven en waarschuwen ze kopers van de hypotheekpakketten, omdat het in veel gevallen uit zou komen op gedwongen verkoop.

Het gemiddelde hypotheekbedrag van Nederlanders ligt op zo’n 115% van de woningwaarde, terwijl de prijzen blijven dalen. Voor de crisis waren de gebundelde woninghypotheken erg populair bij buitenlandse institutionele beleggers. Ook werden nog ruim een kwart van alle uitstaande Nederlandse hypotheken gefinancierd door middel van hypotheekpakketten, bleek uit eerder onderzoek van de Rabobank. Eind vorig jaar liet de ING Bank nog doorschemeren voor het eerst dit soort hypotheekpakketten te willen verkopen.

Gepubliceerd op 25 januari 2012 om 10:44 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren