Flinke straf geëist voor fraude met hypotheken

Een 33-jarige vrouw uit Assen stond gisteren terecht bij de rechtbank in Assen voor het vervalsen van papieren om zodoende aan een hypotheek te komen.

De officier van justitie eiste 180 uur werkstraf en het betalen van een schadevergoeding van 25.000 euro. Haar inmiddels ex man werd gezien als het brein achter de hypotheekfraude, deze was echter bij de rechtbank niet komen opdagen.

Tegen hem werd een gevangenisstraf van 12 maanden geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daarnaast zal hij moeten meebetalen aan de schadevergoeding van 25.000 euro, dit is het bedrag wat er nog aan hypotheekschuld bij de bank open staat.

In augustus 2007 vond de hypotheekfraude plaats, het stel kocht toen een woonhuis in Assen en tekende daarvoor een voorlopig koopcontract. Omdat de man een negatieve Bureau Krediet Registratie (BKR) notering had kreeg hij geen hypotheek. Om de koop te ontbinden zou de man 55.000 euro boete moeten betalen wegens contractbreuk, daar had de man weinig zin in. Om die reden bewoog hij dan ook zijn vriendin om het huis op haar naam te zetten.

Doordat zei eigenaar was moest ze ook een gezondheidsverklaring ondertekenen, deze tekenende ze als volledig gezond terwijl ze op dat moment chemokuren moest ondergaan ten gevolg van kanker. Ook zette ze haar handtekening onder een vervalste werkgeversverklaring.

Toen de hypotheek op den duur niet meer werd afgelost kwam de fraude aan het ligt. Het stel moest noodgedwongen de woningen verkopen en de man sloeg op de vlucht. Zijn ex vrouw liet hij met twee kinderen achter in een huurwoning in Assen.

De rechtbank Assen doet 17 februari 2009 uitspraak.

Gepubliceerd op 4 februari 2009 om 10:50 uur door de redactie.

Reageren