Friesland Bank verhoogt hypotheekrente

Friesland bank heeft nog maar wat olie op het vuur gegooid in de discussie rond de hoogte van de hypotheekrente in Nederland. De bank maakte bekend de renteopslag van hypotheken fors te verhogen.

Friesland Bank verhoogt hypotheekrente
Friesland Bank verhoogt hypotheekrente

Eerder deze week verstuurde de bank een brief aan zijn klanten, dat de bank door de recente ontwikkelingen op de kapitaalmarkt geen andere oplossing zag dan de rente te verhogen. Als excuus gebruikt de bank de verstoorde geld- en kapitaalmarkt, waardoor de bank meer geld kwijt zou zijn om kapitaal uit de markt te halen.

Het rentetarief waartegen Europese banken elkaar geld lenen staat momenteel op 0,6%. Daarbovenop berekende de bank een opslag tussen de 0,6% en 1,8%. Deze opslag wordt voor een deel van de klanten per 1 november verhoogd naar een percentage tussen de 2,2% en 2,8%; vaak een verdubbeling van de lasten.

De timing van de bank had niet slechter gekund. Afgelopen maanden was er extreem veel ophef over de hoge hypotheekrente in Nederland, de AFM en NMa starten een onderzoek naar de marktwerking en concurrentie op de hypotheekmarkt.

Friesland Bank was tot deze verhoging één van de goedkoopste op de markt, maar lijkt nu ook te willen oogsten over de rug van de klant.

Gepubliceerd op 6 oktober 2010 om 7:23 uur door de redactie.

Reageren