Gebrek aan concurrentie zorgt voor te dure hypotheek

Er is te weinig concurrentie onder hypotheekverstrekkers en hierdoor betaalt de consument te veel. Dit is naar voren gekomen in een onderzoek dat is uitgevoerd door de belangenvereniging Vereniging Eigen Huis in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Te dure hypotheken door concurrentie gebrek
Te dure hypotheken door concurrentie gebrek

De afgelopen vijf jaar hebben de Nederlandse banken en andere hypotheekverstrekkers voor meer dan €6 miljard overwinst gemaakt op hypotheken. De banken krijgen een winstvergoeding als ze geld uitlenen. Uit het onderzoek is gebleken dat banken zelf goedkoop geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt, maar dit niet doorrekenen in lage rentetarieven.

Geen concurrentie
Volgens de directeur van de VEH is het grootste probleem dat er geen concurrentie is op de hypotheekmarkt. Toen de crisis net begonnen was, trokken allerlei buitenlandse partijen zich terug van de Nederlandse hypotheekmarkt. Hierdoor is deze markt voornamelijk in handen gekomen van de vier grootste Nederlandse banken. Deze banken beheersen de markt nu voor zo’n tachtig procent en maken flinke overwinst. Als er voldoende concurrentie was dan zouden de banken minder winst maken.

Een procentpunt te veel
De VEH-directeur zegt dat het bij een hypotheek van tien jaar om een procentpunt te veel aan rente gaat. In plaats van twee procent die men bij genoeg concurrentie zou betalen, betaalt men nu drie procent. Als het gaat om een hypotheek van twee ton dan gaat het dus om een maandelijks bedrag van €175 te veel.

Gepubliceerd op 19 december 2014 om 7:33 uur door de redactie.

Reageren