‘Geen boete bij vervroegd aflossen van hypotheek’

Minister Dijsselbloem van Financiën hoopt dat banken een voorbeeld nemen aan staatsbank SNS. De bank gaat geen boeterente meer rekenen als mensen met geld uit een schenking hun hypotheek vervroeg aflossen. De minister noemt de stap van SNS ‘goed nieuws' en kan het opheffen van de boeterente een vliegwiel zijn voor nieuwe groei in de bouw.

Minister Dijsselbloem wil geen boeterente bij schenkingsgeld
Minister Dijsselbloem wil geen boeterente bij schenkingsgeld

Dijsselbloem ‘hoopt en verwacht’ dat Nederlandse banken, in navolging van de SNS Bank, de boeterente afschaffen die normaliter betaald moet worden bij het versneld aflossen van de hypotheek. Hij roept banken op geen boeterente meer te rekenen als mensen met schenkingsgeld hun hypotheek vervroeg aflossen. Eerder werd op Prinsjesdag bekend gemaakt dat mensen 100.000 euro belastingvrij mogen schenken, mits dit bedrag wordt gebruikt voor de eigen woning of aflossing van de hypotheek.

In een reactie daarop gaf Vereniging Eigen Huis (VEH) aan dat men voorziet dat de handhaving van de boeterente het gebruik van de stimuleringsmaatregel voor de woningmarkt zal ontmoedigen. Huiseigenaren mogen vaak jaarlijks maar 10 procent van hun oorspronkelijke hypotheek boetevrij aflossen met eigen of gekregen geld. ABN AMRO meldde eerder dat de bank het gaat bekijken of de boeterentes ook kunnen worden aangepast. ING Bank wijzigt het beleid desgevraagd niet.

Gepubliceerd op 19 september 2013 om 16:41 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren