Geldverstrekkers verlagen hypotheekrente verder

De hypotheekrentes zijn door een groot aantal geldverstrekkers wederom verlaagd. Dit geld echter alleen voor de rentevaste periodes. De variabele rentes blijven sinds enkele maanden vrijwel gelijk.

Afstand tussen de vaste en variabele hypotheekrente wordt kleiner
Afstand tussen de vaste en variabele hypotheekrente wordt kleiner

De afstand tussen de vaste rente voor langjarige periodes en de variabele rente is kleiner geworden. Dit komt door het feit dat geldverstrekkers de vaste hypotheekrente verder hebben verlaagd. Deze lage lange rente is het gevolg van de schuldencrisis. De vaste hypotheekrentes zullen komende tijd nog verder dalen, al is nog niet te zeggen hoelang deze trend zal aanhouden.

Oscar Noorlag van De Hypotheekshop zegt hierover het volgende: ‘Voor wie zekerheid wil, is overstappen van variabel naar vast dus nu wat goedkoper. Op hele korte termijn verwachten we dat deze vaste hypotheekrentes nog dalen, maar niemand weet hoe lang die trend aanhoudt.’

Mogelijk zullen ook de variabele rentes dalen en dat maakt de keuze voor een vaste of variabele rente moeilijk, stelt Noorlag. De keuze zit vooral in de vaste maandlasten en meer onzekere, maar doorgaans lagere lasten. Mensen die met zijn of haar inkomen wat onzekerheid kunnen dragen, kunnen daarom kiezen voor een variabele rente.

Noorlag geeft aan dat de afstand tussen de vaste rente voor langjarige periodes en de variabele rente kleiner is geworden, door de lage rente op de tienjarige staatsobligatie. Deze lage rente komt voort uit de meeschuivende hypotheekrentes voor langere periodes.

Gepubliceerd op 29 september 2011 om 10:08 uur door de redactie.

Reageren