Gemeenten niet blij met huisgarantie

Gemeenten in Nederland willen niet langer garant staan voor hypotheken die afgesloten zijn met een NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Gemeenten stellen dat de risico onacceptabel hoog zijn en er te weinig geld is gereserveerd.

Dat stelt de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), de afspraak dat gemeenten garant staan voor de NHG stamt uit de jaren negentig. Toen is afgesproken dat gemeenten en Rijk samen garant staan voor hypotheekverplichtingen als huizenbezitters niet langer meer aan hun financiele verplichtingen kunnen voldoen.

In een rapport dat onderweg is naar de Tweede Kamer word voorgesteld om gemeenten vrij te waren van hun verplichtingen betreffende de NHG. Het Rijk moet dan volledig garant staat voor de hypotheken die met een NHG zijn afgesloten.

Gemeenten willen voornamelijk af van hun plicht omdat ze het gewoonweg niet kunnen betalen. Voor de huidige regeling op het gebied van NHG is geld ondergebracht in het Waarborgfonds Eigen Woningen. Dat fonds is opgericht om de hypotheekverstrekker het verschil tussen de schuld op het huis en de werkelijke verkoopprijs te betalen wanneer de een huisbezitter gedwongen is om zijn huis te verkopen.

Het is niet van de laatste maanden dat gemeenten van hun plicht af willen, alleen met de huidige woningmarkt zijn de risico's voor gemeenten alleen maar verder gestegen. Daarnaast is de restschuld per huis ook groter op het moment dat de huizenprijzen gaan dalen, hetgeen op dit moment het geval is.

In 2007 werd er 24 miljoen euro uitgekeerd in het kader van de NHG, gemiddeld ging het om 31.000 euro per woning.

Gepubliceerd op 15 december 2008 om 17:00 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren