Grens Nationale Hypotheek Garantie in 2012?

Wat gaat er veranderen gekeken naar de grens voor hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2012? Mogelijk komt er meer leenruimte voor tweeverdieners met een relatief laag inkomen en minder ruimte voor éénverdieners met een relatief hoog inkomen.

Mogelijke veranderingen bij verlaging NHG-grens
Mogelijke veranderingen bij verlaging NHG-grens

De grens voor hypotheken met een NHG-garantie gaat in 2012 waarschijnlijk omlaag. Het model voor tweeverdieners en éénverdieners veranderd hierdoor mogelijk. Voor Tweeverdieners is uitgegaan van inkomens van 20.000 euro en 15.000 euro, voor éénverdieners is uitgegaan van een relatief hoog inkomen van 45.000 euro. Hieruit kan geconcludeerd worden dat tweeverdieners met een relatief laag inkomen meer leenruimte zullen krijgen en éénverdieners minder kunnen gaan lenen. Eerder heeft de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) nieuwe normen voor hypotheken met NHG-garantie bekend gemaakt. Deze verzekeringsconstructie, die de risico’s voor banken vermindert, levert doorgaans kortingen op de hypotheekrente op, aldus de website Z24.

Of de grens daadwerkelijk naar beneden gaat is nog niet officieel bekend gemaakt. De Tweede Kamer heeft nog een verzoek lopen om het huidige niveau van 350.000 euro te behouden, echter wil Minister van Financiën De Jager deze weer verlagen tot 265.000 euro. Waarschijnlijk kunnen huizenkopers met een hypotheek van meer dan 265.000 euro niet meer onder de vaak gunstige voorwaarden van de NHG-regeling een hypotheek afsluiten.

Gepubliceerd op 2 november 2011 om 11:54 uur door de redactie.

Reageren