Groene hypotheek voor zuinig maken huis

Hypotheekverstrekkers, aannemers en installateurs willen samen met provincies kant en klare pakketten op de markt gaan brengen, waarmee huizenbezitters hun woonhuis energiezuinig kunnen maken.

Het is de bedoeling dat die pakketten adviezen bevatten die op maat gemaakt worden voor elke woning, de woningbezitter en de aannemers kijken daarna op het haalbaar is om het plan voor de specifieke woning uit te voeren.

Provincies gaan binnenkort kijken op welke wijze voorgenoemde aanpak gestimuleerd kan worden middels een subsidieverstrekking, op dit moment is het nauwelijks mogelijk voor particulieren huizenbezitters om subsidie te krijgen voor het "groener" maken van hun woning.

Volgens de initiatiefnemers snijd het mes aan twee kanten, zo dragen de woningeigenaren mee aan een beter milieu en besparen ze op den duur op hun energierekening. Aan de andere kant word er werkgelegenheid geschept voor aannemers en installateurs die het in de huidige crisistijd zwaar te verduren hebben.

De initiatiefnemers hopen op steun van de overheid, zo zou het bijvoorbeeld tot de mogelijkheden kunnen behoren volgens hun om huisonderhoud tijdelijk aftrekbaar te maken van het belastbaar inkomen. Ook moet het mogelijk worden volgens de initiatiefnemers om een tweede hypotheek van bijvoorbeeld 20.000 euro te nemen op de woning teneinde deze energiezuinig te maken. Op dit moment zijn er nog maar enkele banken die een dergelijk hypotheek verstrekken. Met een op maat geschneden pakket moet het voor de huizenbezitters gemakkelijker worden om geld bij de bank om bijvoorbeeld een lening af te sluiten voor een cv ketel of dubbelbeglazing.

Gepubliceerd op 2 maart 2009 om 14:19 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren