Grootschalige fraude Belgische hypotheken ontdekt

Het Belgische gerecht is diverse criminele netwerken op het spoor die miljoenen euro’s hebben witgewassen door het verkrijgen van woonkredieten. Volgens de Belgische krant De Tijd lopen er 42 onderzoeken naar deze witwaspraktijken.

Fraude met hypotheken ontdekt in België
Fraude met hypotheken ontdekt in België

De onderzoeken naar het witwassen van geld en fraude met hypotheken zijn tot stand gekomen nadat de banken zelf alarm hebben geslagen, laat Bob De Leersnyder van Febelfin weten. Tientallen verdachte hypotheek dossiers, goed voor 11,4 miljoen euro, zijn door de banken aangegeven bij de antiwitwascel. Het parket in België heeft van deze cel 46 dossiers gekregen, waarna 42 onderzoeken zijn opgestart.

Door middel van vervalste (loon-)documenten kregen de verdachten een lening van de bank. In de meeste gevallen ging het om een hypotheek. De afbetalingen gebeurden stipt, soms werd het geleende bedrag zelfs versneld terugbetaald. Uit een eerste analyse blijkt dat de terugbetalingen gebeurden met ‘vuil geld’ van criminele organisaties. In veel gevallen werden de woningen waar de hypotheek voor werd aangevraagd gerenoveerd middels zwartwerken, waardoor er nog meer geld werd verdiend.

Soms waren de hypotheeknemers tussenpersonen die een commissie kregen voor hun hulp. Een Belgische staatssecretaris wilt over de identiteit van de criminelen alleen bevestigen dat het vooral gaan om mensen met de Turkse nationaliteit of van Turkse komaf.

Gepubliceerd op 27 juli 2011 om 20:15 uur door de redactie.

Reageren