Grote stijging verstrekking hypotheken in België

Het aantal verstrekte hypotheken in België is flink toegenomen dit jaar, dat blijkt uit statistieken van een beroepsvereniging. Er werd ook steeds vaker gekozen voor een hypotheek met een vaste hypotheekrente.

Steeds meer hypotheken in België afgesloten.
Steeds meer hypotheken in België afgesloten.

Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, meldt dat er bijna 20 % meer hypotheken verstrekt zijn in het tweede kwartaal van dit jaar dan in dezelfde periode een jaar eerder. Uit de statistieken van de Belgische Beroepsvereniging van het Krediet valt op dat het aantal aanvragen voor leningen met 6,7 % is toegenomen, terwijl het aangevraagde bedrag met 3,5 % daalde.

De herfinancieringen buiten beschouwing latend,werden er bijna 20 % meer hypotheken verstrekt dan in de eerste drie maanden van 2010. Het bedrag dat met deze hypotheken gepaard gaat is iets minder dan 6 % gestegen. De reden voor het minder sterk stijgen van het bedrag ten opzichte van het aantal verstrekte leningen is dat het aantal renovatieleningen met ruim 53 % en het aantal bouwleningen met 6,5 % gegroeid is vergeleken met het tweede trimester van 2010. De leningen die gepaard gaan met renovaties hebben meestal betrekking op minder grote bedragen.

Het aantal hypotheken voor renovaties ligt met 33.500 op zijn hoogste niveau ooit. Ook het aantal hypotheken voor het kopen van een woning en het aantal bouwleningen ligt ook op een erg hoog niveau met respectievelijk 27.700 en 9.100. Hypotheken met een vaste hypotheekrente werden het meest verstrekt. Deze trend werd in het eerste trimester reeds merkbaar en rukt steeds verder op. Een jaarlijks wisselende hypotheekrente is slechts bij 1 van de 7 hypotheken het geval, desondanks is dit wel een kleine stijging ten opzichte van het vorige trimester.

Een mogelijke reden voor de sterke toename van hypotheken met een vaste hypotheekrente is het kleinere verschil tussen jaarlijks wisselend rentepercentage en de vaste rente. Het gemiddelde bedrag van een hypotheek voor de aankoop van een woning blijft stabiel op iets meer dan 130.000 euro. Gemiddeld schommelt het bedrag voor de aankoop en renovatie van een woning nog steeds rond de 150.000 euro.

Gepubliceerd op 2 augustus 2011 om 3:50 uur door de redactie.

Reageren