Hoge hypotheekrente roept vragen op.

De enorme winst die de Nederlandse banken afgelopen jaar gemaakt hebben op de hypotheekmarkt zijn oorzaak van een hoop opschudding. Waar overal in Europa de rentepercentages steeds verder gedaald zijn, presteerden de Nederlandse banken het om de hypotheekrente hoog te houden. Tijd voor onderzoek.

Hoge hypotheekrente roept vragen op.
Hoge hypotheekrente roept vragen op.

Tijdens de economische crisis heeft de Europese Centrale Bank de rentetarieven meerdere malen verlaagd.  Waar de rente medio 2008 nog rond de 4,5% was, is deze sinds het eerste kwart van 2009 constant 1%. De Nederlandse banken daarentegen durven nog steeds minimaal 3% rente te vragen voor een hypotheek. De banken profiteren dus wel van een lagere rente, waardoor zij goedkoper geld kunnen lenen, maar berekenen dit voordeel niet door naar hun klanten. De winst van de Nederlandse banken is, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) in 2009 met 50% gestegen tot 24 miljard euro.

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond is dit gevolg van gebrek aan concurrentie. De vier grootste Nederlandse banken hebben het grootste deel van de hypotheekmarkt in handen en veel prijsvechters hebben zich teruggetrokken. VEH wil dat de Nederlande Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoek doet naar eventuele afspraken over hoge rentetarieven.

In een reactie zegt de NMa de markt goed in de gaten te houden."Er is een beperkt aantal spelers dat gezamenlijk een groot marktaandeel heeft. Tevens is de hypotheekmarkt een gevoelige markt. Deze twee factoren zorgen ervoor wat we de ontwikkelingen goed in de gaten houden." NMa ziet ook dat de rente in Nederland momenteel hoger ligt dan in de landen om ons heen. "Dit biedt mogelijkheden voor kleine en buitenlandse aanbieders om met gunstige tarieven te komen."

Ook in de Tweede Kamer zijn inmiddels de eerste vragen over de hoge hypotheekrente gesteld. Het CDA roept banken op de rentes te verlagen om de markt te stimuleren.

Gepubliceerd op 10 augustus 2010 om 10:29 uur door de redactie.

Reageren