Huiseigenaren bezorgder over hypotheek

Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft aan Z24 laten weten dat steeds meer leden van de vereniging zich zorgen maken over hun toekomstige situatie en hun hypotheek. VEH stelt dat huiseigenaren die wellicht werkloos raken zich nu al goed moeten voorbereiden.

Door de huidige recessie en de stijging van de werkloosheid verwacht de VEH dat het aantal gedwongen verkopen van huizen zal toenemen. Een VEH-woordvoerder laat aan Z24 weten; "Die gedwongen verkopen gaan komen. Hoeveel het zullen zijn, valt nu niet te zeggen. Wij bereiden ons in ieder geval voor op het ergste. Niet omdat wij het ergste verwachten, maar omdat we gewoon goed voorbereid willen zijn".

Hoewel de vereniging wel merkt dat er niet direct meer leden in de problen zijn gekomen neemt de bezorgheid wel toe, dit is te merken aan het toenemende aantal telefoontjes richting de vereniging.Vaak kunnen ze de leden vervolgens bijstaan met tips en adviezen waarbij het belangrijkste advies luidt om met de hypotheekverstrekker rond de tafel te gaan zitten en de huidige uitgaven tegen het licht te houden; wat is noodzakelijk en wat niet.

De VEH is verder te spreken over de onlangs verhoogde Nationale Hypotheek Garantie (NHG), wel zou het goed zijn dat ook huiseigenaren welke niet onder de NHG vallen worden geholpen. Verder gaat de vereniging uit van het ergste voor de huizenmarkt, zo kunnen ze goed voorbereid zijn. Een echte vooruitblik is lastig te geven; "Maar één ding weten we wel: herstel van de huizenmarkt duurt doorgaans lang. Zelfs als de positieve signalen over de economie aan het einde van dit jaar doorzetten, dan zal het herstel van de huizenmarkt langdurig van aard zijn."

Gepubliceerd op 16 juli 2009 om 13:59 uur door de redactie.

Reageren