Huizenbezitters hebben vaker restschuld na gedwongen verkoop

Afgelopen kwartaal hebben meer huizenbezitters een beroep moeten doen op de Nationale Hypotheek Garanatie (NHG). In het eerste kwartaal van dit jaar deden 765 huishoudens een beroep op de NHG na gedwongen verkoop van hun huis met restschuld.

Bij echtscheidingen wordt de woning vaker verkocht met verlies
Bij echtscheidingen wordt de woning vaker verkocht met verlies

Steeds vaker blijven huizenbezitters na de verkoop van hun huis zitten met een restschuld. In totaal klopten 765 huishoudens afgelopen kwartaal aan bij de NHG na gedwongen verkoop met restschuld. Een jaar eerder waren dit nog 491 huishoudens.

Een hypotheek met NHG biedt de bank garantie dat de restschuld wordt betaald, ook als mensen dat zelf niet meer kunnen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter NHG, probeert deze restschuld dan te verhalen op de schuldenaar.

Gedwongen verkoop door echtscheidingen is vooral een oorzaak dat huizenbezitters blijven zitten met een restschuld. Niet zozeer meer mensen die scheiden, maar de gezakte huizenprijzen zorgen er voor dat mensen bij een scheiding hun woning vaker met verlies moeten verkopen.

Volgens NHG-directeur Karel Schiffer is de stijging van het aantal gedwongen verkopen met verlies nog niet alarmerend. In Nederland zijn er in totaal circa een miljoen hypotheken met NGH. Er worden minder huizen verkocht, en daardoor ook mindere nieuwe hypotheken met NHG afgesloten. Afgelopen kwartaal werden er 28.900 NHG-hypotheken verstrekt, ten opzichte van 37.800 in het eerste kwartaal van 2011.

Gepubliceerd op 4 april 2012 om 9:36 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren