Potentiële huizenkoper kan minder geld lenen

De huizenprijzen gaan gemiddeld met 7% omlaag en kopers kunnen minder lenen mede door de geplande verlaging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze maatregelen lijken er voor te zorgen dat potentiële huizenkopers geen passende lening meer krijgen.

Huizenprijzen gaan gemiddeld 7% omlaag
Huizenprijzen gaan gemiddeld 7% omlaag

De huizenmarkt krijgt mogelijk volgend jaar opnieuw te maken met een flinke dreun. Uit een rapport, dat de TU Delft heeft opgesteld in opdracht van Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, blijkt dat de huizenprijzen gemiddeld met 7% omlaag gaan. Cijfers uit het rapport geven aan dat er sprake is van een ernstig probleem. Inmiddels is het rapport aangeboden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om dit te benadrukken.

"De huizenmarkt zit al in het slop en minder lenen betekent lagere prijzen en, vooral, minder verkochte woningen", zegt hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft Peter Boelhouwer zaterdag in de Volkskrant.

Door de reeks maatregelen die worden getroffen kunnen potentiële kopers volgend jaar minder lenen. De middeninkomens dreigen tot 10% minder hypotheek te krijgen, mede door de gepland verlaging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 350.000 naar 265.000 euro.

Daarnaast kunnen potentiële kopers binnen deze prijsklasse volgend jaar 6% minder kunnen lenen. Dit komt bovenop de verlaagde koopkracht en het verlagen van het maximale hypotheekbedrag. Boelhouwer gaf eerder aan dat de verlaging van NHG op het verkeerde moment komt. Ook NHG-directeur, Karel Schiffer, pleit voor een verlaging die over vier jaar wordt uitgesmeerd. Echter is de Nederlandse Verenging van Banken (NVB) wel een voorstander van de verlaging. De vereniging geeft aan dat de NHG maatregel bedoeld is om de zwakste groepen op de woningmarkt te beschermen. Tevens geven zij het argument dat voor huizen boven de 265.000 euro de markt dat risico gemakkelijk zelf kan nemen.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) begrijpt niets van de uitlatingen van de NVB, dat de NHG-grens wel omlaag zou kunnen. “Door tal van maatregelen van de banken kunnen duizenden Nederlanders inmiddels geen passende lening meer krijgen. Daarom moet je juist in deze tijden hier niet aan morrelen. Het behoud van vertrouwen van de consument moet voorop staan”, aldus NVM-woordvoerder Roeland Kimman.

Eerder ging de hypotheek garantie in juli 2009 nog omhoog, het toenmalige kabinet vreesde toen dat de kredietcrisis de huizenmarkt zou raken. Er zou sprake zijn van een tijdelijke maatregel die afloopt op 1 januari 2012. Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt vooralsnog vast aan een verlaging. Door de hypotheekgarantie weten banken zich verzekerd tegen wanbetaling. Huizenkopers betalen een eenmalige premie en krijgen daarvoor in ruil een lagere hypotheekrente. Banken financieren sinds 1 augustus nog maar 106% van de koopsom, terwijl kopers van huizen tot 350.000 euro daarvoor altijd 108% konden lenen.

Gepubliceerd op 5 september 2011 om 9:32 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren