Hypotheek afsluiten goedkoper geworden

Het afsluiten van een hypotheek is een stuk goedkoper geworden. Sinds het provisieverbod zijn huizenkopers ruim de helft minder kwijt aan de kosten voor het afsluiten van een hypotheek.

Afsluiten hypotheek goedkoper
Afsluiten hypotheek goedkoper

Tot vorig jaar liepen de kosten al snel op tot 4000 euro. Op dit moment betalen huizenkopers tussen de 1500 en 2500 euro aan de kosten voor financieel advies. De financieel toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) kwam met dit nieuws naar buiten. De inkomsten van tussenpersonen dalen hiermee tot zo’n 400 miljoen euro.

Provisieverbod
Tot eind vorig jaar moest de consument voor het financieel advies bij het afsluiten van een hypotheek of verzekering een provisie betalen. Dit is sinds 1 januari van dit jaar verboden. Met dit provisieverbod wordt nu voorkomen dat financiële adviseurs en tussenpersonen de duurste hypotheek of verzekering aan de klant proberen te verkopen.

Consument is bewuster
Toen het provisieverbod van start ging, werd er verwacht dat consumenten hypotheken en verzekeringen gingen afsluiten zonder advies. Deze verwachting is echter niet uitgekomen. Volgens de AFM is het geboden advies zelfs verbeterd. Dit komt vooral, omdat de tussenpersonen nu meer met elkaar moeten concurreren. Consumenten laten zich nog steeds adviseren en betalen daar ook gewoon voor. Wel zijn consumenten zich nu wat bewuster van de dienstverlening en kijken ze goed welke adviseur ze voor welk bedrag inschakelen.

Gepubliceerd op 12 november 2014 om 10:33 uur door de redactie.

Reageren