Hypotheek met NHG blijft populair

Het aantal woningen dat is aangekocht met de Nationale Hypotheek Garantie(NHG) blijft groeien.

Hypotheken met nationale hypotheek garantie blijven ongekend populair.
Hypotheken met nationale hypotheek garantie blijven ongekend populair.

In de afgelopen zes maanden zijn ongeveer 60.000 woningen aangekocht of verbouwd met een hypotheek met NHG. In dezelfde periode in 2009 was dit iets meer dan de helft, ongeveer 37.000 woningen.

De nationale hypotheek garantie is een waarborgfonds dat garantie bied als de hypotheek door bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding niet meer kan worden voldaan.Op dit moment is bijna de helft van het aantal gedwongen verkopen het gevolg van echtscheiding. In ongeveer tien procent van de gevallen is werkloosheid de oorzaak.

Bij financiëring met de hypotheekgarantie, vergoedt de NHG de restschuld aan de banken als bewoners hun huis gedwongen moeten verkopen. Banken bieden vanwege het geringere risico een korting op de rente. Ook om deze reden kiezen woningbezitters vaker een financiering met NHG.

Het afgelopen halfjaar werd 600 keer een beroep gedaan op het Waarborgfonds Eigen Woningen, van waaruit banken de restschuld betaald krijgen. Dat is bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode van vorig jaar.

Een deel van de toename is natuurlijk toe te schrijven aan de huidige economische situatie, waarin het voor veel consumenten lastig is om een hypotheek te krijgen. Een ander deel van de toename is toe te schrijven aan het feit dat het kabinet per 1 juli 2009 de bovengrens van de hyopotheekgarantie heeft verhoogd van 265.000 euro naar 350.000 euro. Dit is een tijdelijke maatregel van het kabinet, om de woningmarkt weer een beetje op gang te trekken; en geldt tot januari 2011.

Gepubliceerd op 9 juli 2010 om 23:11 uur door de redactie.

Reageren