Hypotheek haast onmogelijk voor kleine tweeverdieners

Kleine tweeverdieners hebben sinds begin 2011 grote moeite om een hypotheek te krijgen. Ze mogen bij het indienen van een hypotheekaanvraag hun inkomens niet langer bij elkaar optellen, waardoor het bedrag dat ze kunnen lenen fors afneemt.

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) gaat een oplossing zoeken voor de groep tweeverdieners met een laag inkomen. Deze groep wordt ernstig benadeeld door de nieuwe NHG-regels per 1 januari. Tweeverdieners mogen van het Nibud niet langer hun inkomens bij elkaar optellen. Hierdoor word het bedrag dat tweeverdieners kunnen lenen bijna twintig procent lager.

Karel Schiffer, algemeen directeur WEW, verklaarde deze week dat het hem in toenemende mate stoort dat kleine tweeverdieners met hun gezamenlijke inkomen minder kunnen lenen dan een eenverdiener die ditzelfde inkomen alleen verdient. "Dat is scheef", aldus Schiffer.

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die de Nationale Hypotheek Garantie uitvoert, berekende eind 2010 dat voor tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van € 35.000 per jaar het maximale leenbedrag per 1 januari 2011 zou afnemen van € 160.000 naar € 129.000. Bij eenverdieners met een inkomen van € 35.000 is het maximale leenbedrag per 1 januari afgenomen van € 167.000 naar € 160.000.

Stellen mogen van het Nibud bij het afsluiten van een hypotheek hun inkomens niet langer bij elkaar optellen. De draagkracht van de meestverdienende bepaald straks welke woonlasten betaald kunnen worden. Het Nibud berekende ook dat huishoudens in 2011 minder uit kunnen geven aan wonen omdat andere vaste lasten, zoals zorgverzekeringen, fors duurder zijn geworden.

Gepubliceerd op 16 februari 2011 om 11:36 uur door de redactie.

Reageren